fbpx

Kopen of huren? Ontdek wat het beste bij jou past!

Wil je verhuizen, maar sta je voor de cruciale keuze tussen huren en kopen? Hoor je steeds de opmerking "Huren? Dat is weggesmeten geld!"? Of is het misschien toch verstandiger om eerst te sparen en pas iets te kopen wanneer je budget wat groter is? Bij Coprimmo begrijpen we dat deze beslissing een van de belangrijkste stappen in je leven is. Daarom helpen we je met een overzicht van de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen keuze kan maken die past bij jouw situatie.

Huren: De voor- en nadelen 

De voordelen

  1. Vrijheid

Huren geeft je, afhankelijk van je contract, de vrijheid om snel van omgeving te veranderen. Perfect dus voor degenen die nog niet precies weten waar ze over een aantal jaar zullen zijn. Denk je na over een nieuwe job, of wil je eerst testen of samenwonen met je nieuwe partner wel werkt? Dan biedt een huurwoning je de nodige flexibiliteit om future-proof te wonen.

  1. Snelheid

Wil je verhuizen op korte tijd? Dan is huren the way to go. Het administratieve aspect bij huren is eenvoudiger, waardoor jouw dossier veel sneller afgerond kan worden en de verhuis snel kan beginnen! 

  1. Financiële flexibiliteit

Heb je momenteel nog geen groot spaarboekje? Dat is geen probleem. Een woning huren vereist geen groot kapitaal of langlopende leningen, waardoor je financieel flexibel blijft!

  1. Je kan beter sparen

Als huurder hoef je geen grote kosten voor onverwachte schade te dragen. Die kosten zijn namelijk voor de verhuurder. Het geld dat je als huurder uitspaart kan je dan investeren in andere zaken, zo kan je dat geld bijvoorbeeld beleggen en op die manier winst maken uit het niét investeren in vastgoed. Huur je samen met een partner of met vrienden? Dan heb je nog eens extra ruimte om geld opzij te zetten en dat spaarvarkentje wat bij te spijzen.

  1. Zie het als een oefening!

Door eerst enkele jaren te huren kun je al eens testen wat je echt belangrijk vindt in een woning en waar je koophuis zeker aan moet voldoen. Erger je je elke dag aan het gebrek aan parkeerplaats in je buurt, dan kan je later tijdens je huizenjacht op zoek naar een woning met garage of oprit. Barst je kleerkast uit z’n voegen? Dan is een tweede slaapkamer om in te richten als dressing misschien geen overbodige luxe…

 

De nadelen

  1. Je investeert niet in je eigen vermogen

Wanneer je huurt geef je maandelijks een relatief groot bedrag af aan de verhuurder. Je betaalt dus in wezen de lening van iemand anders af in plaats van die van jezelf. Wanneer je zelf eigenaar bent daarentegen, investeer je je geld in je eigen woning. Het bedrag dat je aan huur betaalt zie je nooit meer terug. 

  1. Je blijft afhankelijk van de eigenaar                   

Als huurder ben je afhankelijk van de eigenaar voor de verlenging van je huurcontract. Ook al ben je op een zeker niveau beschermd door je contract, de eigenaar blijft de baas over de woning en kan dus altijd beslissen een contract niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen. Daarnaast kan je niet zomaar zelf beslissen om bepaalde zaken in de woning te veranderen, want je moet de woning terug afgeven in dezelfde staat als wanneer je er bent ingetrokken. 

 

 Huren is de ideale oplossing voor wie zich zowel financieel als geografisch niet wilt binden, een eerste keer wilt proeven van het alleen - of samenwonen, eerst nog wat wilt sparen of gewoon nog niet al te ver in de toekomst wil kijken.


Kopen: de voor- en nadelen 

De voordelen

  1. Je investeert in je eigen kapitaal

Je bouwt een eigen vermogen op door maandelijks af te lossen, wat je uiteindelijk terugkrijgt (op interest na) bij het verkopen van de woning of kan gebruiken als startkapitaal bij een volgende aankoop.

  1. Baas in eigen huis!

Als eigenaar heb je volledige zeggenschap over jouw eigen woning. Wil je alles felgroen schilderen, een gat boren, een muur uitbreken of zonnepanelen installeren? Je hoeft aan niemand toestemming te vragen! Al denk je natuurlijk best eerst goed na voordat drastische ingrepen doet in de woning, om te voorkomen dat je de waarde van het huis of appartement doet dalen.

  1. Voordelig sparen

De vastgoedsector heeft de laatste jaren een stabiel rendement van 3%, terwijl een spaarboekje net geen 0% winst oplevert. Het klassieke sparen, of het nu op de bank of in een sok onder je bed is, levert de dag van vandaag eigenlijk niets meer op. De waarde van woningen is daarentegen de laatste jaren enkel nog maar gestegen!

  1. Verlaagde rentevoet

Voor jonge koppels of alleenstaanden is de huishuur vaak een enorme hap uit het budget. Daar komen dan ook nog eens de kosten voor internet, verwarming, elektriciteit en water bij… En dat zijn kosten die je ook hebt wanneer je koopt! De gemiddelde hypotheekrente om een eigendom te kopen is onlangs gedaald, waardoor je minder kosten hebt aan het afbetalen van de rentes aan de bank. Het is dus zeker interessant om de berekening eens te maken: hoeveel zou een huurappartement mij kosten per maand? En hoeveel heb ik nodig voor de afbetaling van mijn lening als ik een woning koop? Je zou wel eens kunnen verschieten!

 

De nadelen

  1. Huiseigenaar in goede en kwade dagen

Je bent eindelijk verhuisd, je bent klaar met inrichten en kunt volop van je woning beginnen genieten. Ja, in een ideale wereld wel, maar het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Je kan onverwacht getroffen worden door stormschade, een kapotte boiler of een ondergelopen kelder... en dat zijn vanaf nu jouw verantwoordelijkheden! Elk klusje dat je niet aanpakt, zal ook niet in orde komen. Daartegenover staat wel dat elke verbetering die je aan het pand doorvoert, de woning meer waard maakt. 

  1. Je hangt (een klein beetje) vast

Wil je voor een langere tijd gaan reizen, ontmoet je iemand nieuw of verander je van job? Verhuizen wanneer je eigenaar bent neemt niet alleen meer tijd in beslag, maar een overhaaste verkoop kan ook verlies opleveren. Denk maar aan notariskosten, het herbekijken van een lening, …

Kocht je een woning aan onder de noemer ‘groot beschrijf’? Dan kan je deze zonder gevolgen opnieuw verkopen binnen de drie jaar. Kocht je je woning echter aan met ‘klein beschrijf’? Dan moet je in principe drie jaar in je huis of appartement blijven wonen vooraleer je het terug kan verkopen. Anders betaal je extra registratierechten én een boete. De woning verhuren is dan ook geen oplossing, want je moet op het adres gedomicilieerd blijven. 

Deze regel wil zeker niet zeggen dat het gegarandeerd een slecht idee is om het toch te doen. Misschien is je woning ondertussen meer waard geworden… maar het zal wel iets minder evident zijn dan een huurcontract opzeggen.

  1. Kapitaal nodig

We moeten eerlijk zijn: zonder spaargeld is het moeilijk om zelf eigenaar van een woning te worden. Heb je een degelijk vast inkomen of toch een klein spaarpotje en wil je de sprong wagen? Ga dan eens langs bij een hypotheekwinkel, het Vlaams Woningfonds of de bank van je ouders om al je opties te bekijken. Als je het idee kunt loslaten dat je koophuis meteen ook je droomhuis moet zijn, zijn er zeker mogelijkheden met een beperkt budget! Verkopen kan altijd nog, en als je het verstandig aanpakt kan het je op termijn ook winst opbrengen.

  1. Belastingen

Als je dacht dat de registratierechten al veel waren, vergeet dan zeker geen geld opzij te zetten voor de provinciebelasting, onroerende voorheffing, … en na de afschaffing van de woonbonus kun je de aankoop van je woning ook niet meer op belastingvoordeel rekenen.

 

Heb je besloten waar je de komende jaren wil wonen, of is het voor jou belangrijk dat je je woning zorgeloos kan aanpassen en volledig naar je hand kan zetten? Heb je een (beperkt) kapitaal dat anders toch niks opbrengt? Dan is kopen voor jou zeker een goede optie. Dankzij de lage leningen valt de afbetaling per maand vaak beter mee dan gevreesd, waardoor het ook voor mensen met een kleiner budget een te overwegen sprong kan zijn!

 

Kortom, er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag of je beter koopt of huurt. Begin eerst met voor jezelf uit te maken wat je ‘korte’ termijnplannen zijn, ben je van plan van job te veranderen, te gaan reizen, … of wil je juist graag settelen en ben je op zoek naar stabiliteit in je leven? Bekijk daarna wat je financiële mogelijkheden zijn en aarzel niet om daar al meteen over te gaan praten met experts! Wanneer je zicht hebt op je financiële situatie kan je de huur- of koopmarkt beter verkennen en ben je klaar om te springen! Lees zeker ook onze blog ‘met deze tips koop jij binnenkort je droomwoning’ voor tips om de zoektocht vlot te laten verlopen.

 

Heb je nog bijkomende vragen of ben je benieuwd welke woningen er beschikbaar zijn op de markt voor jouw budget? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Wij helpen je graag verder.